20 April 2011

Besi 2 - Lynas Jangan Buat Pahang Lemas

MCA menggesa supaya kerajaan supaya membekukan kerja-kerja pembinaan loji pusat pemprosesan nadir bumi (rare earth) di Kuantan, Pahang, sehingga ia terbukti ia benar-benar selamat pada alam sekitar.

azlanPresiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata satu kajian menyeluruh mengenai potensi risikonya dan kajian penilaian kesan alam sekitar, mesti dilaksanakan dan hasilnya diumumkan.

Katanya, kerajaan wajib mempertimbangkan pro dan kontra projek kontroversi itu, dan "bukan terlalu tergesa-gesa" dalam menerima pelaburan yang membawa risiko besar kepada rakyat dan alam sekitar.

Beliau menegaskan bahawa kepentingan rakyat mesti sentiasa didahulukan dan tiada tolak ansur dalam soal kesihatan mereka, hanya kerana mahu menarik pelabur.

"Walaupun loji itu terletak di kawasan perindustrian (Gebeng), tetapi tanggungjawab terletak pada pihak berkuasa untuk meyakinkan rakyat bahawa ianya benar-benar selamat dan loji tersebut tidak membawa sebarang risiko kesihatan," kata Chua dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat majlis presiden MCA hari ini.

Katanya, kerajaan tidak boleh meneruskan rancangannya “tanpa mengambilkira perlindungan kepada alam sekitar".

Sekiranya projek tersebut terbukti membawa risiko kepada rakyat dan alam sekitar, maka katanya, kerajaan mesti bertindak tegas untuk menangguhkannya.Di petik dari malaysiakini..@ www.malaysiakini.com/bm


Apa nak jadi dengan Malaysia ni aku pun tak tahulah..dengar kabor Australia pun tamau loji tu dibina kat negara dia..kita senang2 hati plak kasi buat kat negeri tumpah darahku..Pahang ku yg tercinta..dgr citer RM700 juta kos bina loji tu..perggghhh..berbaloi2 la tuan tanah kedaung tu makan duit...giler..giler..dah macam takde benda lain nak bagi org luar datang melabur ke sini...buat kilang buat pc murah ker..gajet2 canggih ker..baru lah boleh aku beli pc atau gajet2 canggih mcm ipad ker PS3 ke dengan harga murah...sapalah punye keje sumer ni..GgggrrrRrrr...nak bakor ker loji tu ucop oittt!!!!....sabo je laaa....
citer sedap lagi..sila baca kat SINI


No comments:

Post a Comment